Wat is het verschil tussen eau de parfum en eau de toilette?

Twijfel je wel eens wat je nu het beste koopt: Eau de parfum of eau de toilette? Wij van Parfumerie Parfas leggen je graag het verschil uit!

De naam die aan de geur gegeven wordt, wordt gebaseerd op de parfumconcentratie die vervolgens wordt gemixt met water en alcohol. Hoe hoger de parfumconcentratie, hoe duurder het parfum maar ook hoe langer de geur zal blijven hangen. Zo kunnen sommige parfums meer dan 12 uur nazinderen en kan een eau de cologne al na twee uur vervlogen zijn.

Parfum heeft de hoogste parfumconcentratie van de familie: 20 à 40 procent van het flesje bestaat uit geurbestanddelen. Het is de duurste geur, maar je doet er wel langer mee: vaak heb je maar enkele druppeltjes of een enkele spray nodig om een hele dag lekker te ruiken. Zelfs langer!  In Parfas vindt je Amouage die tot deze groep behoort. Een prachtig merk met prachtige parfums uit Oman. Prijs voor een 100ml Amouage Silver is €270.

Eau de parfum heeft ook een hoog parfum percentage: 10 à 20 procent. Deze parfum blijft heel de dag hangen. Het is de meest voorkomende vorm van parfum, naast eau de toilette. Het assortiment van Parfas bestaat bijna enkel uit eau de parfums. De meeste niche merken kiezen voor eau de parfum. Het assortiment in Parfas eau de parfums is zeer groot. Montale, Juliette has a gun, Creed, Parfums de Marly, Eight & Bob, Acqua di Parma en Goldfield and Banks.

Een eau de toilette bestaat uit 5 à 10 procent parfumconcentratie en is daarom een stuk goedkoper dan zijn voorgangers. De geur blijft minder lang hangen waardoor je doorheen de dag bij zult moeten parfumeren om weer van de geur te kunnen genieten. Oorspronkelijk was deze geur bedoeld als een body splash en werd hij dus over het hele lichaam aangebracht. Acqua di Parma heeft de “Blu Mediterraneo lijn”, deze lijn zijn allemaal eau de toilette! Heerlijk fris voor in de zomer of voor mensen die niet te sterk geparfumeerd willen zijn ook een aanrader.

Eau de cologne bevat de minste parfumconcentratie: 2 à 4 procent. De geur is dikwijls licht en fris, maar vervliegt erg snel. Ook aftershave behoord tot deze groep. Een aftershave heeft natuurlijk ook een andere functie dan alleen een geur. Over het algemeen desinfecteert een aftershave de huid en verzorgt de huid na het scheren. Bij ons in Parfas heeft Acqua di Parma een mooi aanbod aan eau de cologne en aftershaves.

 

WIST JE DAT …

… de opbouw van een geur uit noten bestaat?

  • Topnoten zijn het meest aanwezig vlak na het sprayen van je parfum. Enkele minuten later vervliegen ze voor een groot deel. Topnoten bestaan meestal uit citrusgeuren.
  • Hartnoten komen op als de topnoten zijn vervlogen. Bloemengeuren zijn hier een bekend voorbeeld van. Hartnoten vormen het ‘hart’ van de geur en zijn dan ook de belangrijkste van de drie.
  • Basisnoten zijn de geuren die ten slotte overblijven als de top- en hartnoten zijn vervlogen. Ze zorgen ervoor dat je geur nog uren blijft hangen. Patchouli, musk, vanille en sandelhout zijn de bekendste basisnoten.

…parfum bij iedereen anders ruikt?

Je huid heeft een bepaalde ph waarde daardoor een parfum op jouw huid weer een beetje anders ruikt in vergelijking met een andere persoon. Zo bepaalt je huid ook hoelang een parfum blijft ruiken. Daarom is in de winkel een parfum ruiken op een papiertje nooit de beste manier om een parfum te kiezen. Grote kans dat die op jouw huid anders ruikt. Daar kun je zelf natuurlijk niks aan veranderen. Toch kun je het maximale uit een luchtje halen als jij parfum op de juiste manier gebruikt. We geven je enkele tips:

  • Parfum sprayen, deppen of wrijven? Sprayen is het antwoord! Wrijven of deppen kunnen de moleculen van de geuren afbreken en daardoor verdwijnt de geur. Spray vanaf ongeveer 20 centimeter afstand op je huid. Laat de parfum intrekken.
  • Je parfum op je kleding sprayen? Parfum wordt door warmte en chemische reacties geactiveerd. Sprayen op je kleding heeft dus weinig nut. Bovendien is het slecht voor je kleding. Spray de parfum het liefste op na het douchen voordat je je aankleedt. Je poriën staan dan ook nog open waardoor de geuren goed door de huid worden opgenomen.

 

Bron foto: weekend knack